Leefregels kleuters

Beste ouders,

Fijn dat u voor onze school koos!

Wij willen jullie graag informeren over het reilen en zeilen op onze school. Om een vlotte samenwerking tussen ouders, kinderen en school te bekomen, zijn er afspraken nodig. Deze afspraken legden  we vast in ons schoolreglement.

 

Begin- en einduren

Onze school begint stipt om 08.45 uur.
Uw kleuter is vanaf 08.25 uur welkom op de speelplaats. ’s Middags eindigt de school om 12.00 uur.
We starten terug om 13.15 uur tot 15.35 uur.  Op woensdag eindigt de klasdag om 12.00 uur.
Onze schooltas zetten we tegen de muur op de afgesproken plaats. Bij regenweer nemen we ze mee onder het afdak.

Kleuters die nog moeite hebben bij het afscheid nemen, vinden zeker troost bij de leerkracht die toezicht heeft. Voor de veiligheid van uw kleuter wordt de poort om 08.45 uur en om 13.15 uur gesloten. Gelieve daarom tijdig naar school te komen. Indien U door omstandigheden later komt, kan U onze school bereiken via de ingang aan de Tismansweg.

 

Naar huis gaan

Kleuters die zelf met de fiets naar huis gaan, verlaten als eerste de school via de groene poort aan de Molenweg. Zorg er daarom voor dat u als ouder steeds tijdig aan de schoolpoort bent, zodat de doorgang voor de voetgangers niet gehinderd wordt.

 

Daarna volgen de andere kleuters. Om alles vlot te laten verlopen, komen deze  als volgt naar buiten:

 • 4KK (juf Inge) tegen de muur van de turnzaal
 • 2KK (juf Ine en juf Sara) aan de kant van de kleuterbouw
 • 3KK (juf Josiane en juf Vera) tegen de muur van de turnzaal
 • 1KK (juf Marie-Jeanne) aan de kant van de kleuterbouw.

Stel je zo zichtbaar mogelijk op. Wanneer je je kleuter(s) hebt opgehaald, maak dan de doorgang terug vrij. Zo kunnen de andere kleuters hun mama en/of papa ook makkelijk vinden.

Indien uw kleuter opgehaald wordt door iemand anders, gelieve dan de juf hiervan tijdig op de hoogte te brengen. Hou rekening met het einduur van de klasdag en haal je kleuter niet vroeger af.
Kleuters kunnen bij uitzondering vroeger opgehaald worden voor het volgen van logopedie. Dit gebeurt steeds via de ingang aan de Tismansweg.

 

Afwezigheid van de kleuter

Een kleuter is niet leerplichtig, dus is het bij afwezigheid niet nodig om een medisch attest af te geven. Toch is het altijd fijn om de juf of de directeur even te informeren wanneer je kleuter niet naar school kan komen.

Let wel op!

Om naar een Nederlandstalige lagere school voor gewoon onderwijs te kunnen gaan in het kalenderjaar waarin je kind zes jaar wordt (de laatste kleuterklas), moet het in het eraan voorafgaande schooljaar minstens 220 halve dagen aanwezig zijn in een erkende Nederlandstalige kleuterschool.

Is dat niet het geval, dan beslist de klassenraad van de lagere school of uw kind daar mag starten, dan wel of het nog een jaar in het kleuteronderwijs moet blijven.

De kleuterschool registreert per halve dag of uw kind aanwezig is. De lagere school zal die informatie opvragen bij de kleuterschool van je kind. Daarom moet u bij de inschrijving de adresgegevens van de kleuterschool meedelen.

 

Drank

In onze school dragen we zorg voor het milieu.

Daarom vragen we om geen brikjes mee naar school te geven, maar herbruikbare flesjes of drinkbekers (met een goede afsluitdop). Drank met prik (cola, limonade, ice-tea,…) is niet toegestaan op onze school.
We raden u aan om uw kleuter een gezond drankje mee te geven. Water is nog altijd het meest dorstlessend.

In de eetzaal kan uw kleuter ook drank verkrijgen: choco, fristi, fruitsap, appelsap of water.  Hiervoor kan u op maandagmorgen drankbonnetjes kopen bij de juf voor de prijs van € 0,60 per bonnetje. Steek een briefje in de schooltas van uw kleuter met het gewenste aantal bonnetjes. De juf zal u de bonnetjes bezorgen. Het bedrag zal op de schoolrekening bijgeschreven worden. Dit bedrag telt niet mee voor de maximumfactuur.

 

Eetmoment

Een klein tussendoortje in de voormiddag zoals een boterham, een koekje (zonder chocolade) of een stukje fruit bevordert ’s middags een goede eetlust. In de namiddag is er enkel een drinkmoment voorzien.

Een dag per week is het fruit- en waterdag op onze school. Uw kleuter krijgt een stuk fruit als het meedoet aan het “Tutti frutti-project”. U geeft dan enkel nog water mee om te drinken. Indien uw kleuter niet meedoet aan dit project, geeft u zelf fruit en water mee op deze dag. Hiermee willen we de kleuters op weg helpen naar een gezonde eetgewoonte!

 

Kleding

Zorg er voor dat uw kleuter een verzorgd voorkomen heeft: geen te korte T-shirt of bloesjes met spaghettibandjes. Schouders zijn liefst bedekt.

 

Bewegingsopvoeding

De kleuters hebben twee keer per week bewegingsopvoeding. Hiervoor brengt uw kleuter turnpantoffels mee in een stoffen zakje. Voorzie de pantoffels en het zakje duidelijk van naam, zodat niets verloren kan gaan.

Sportieve kledij en schoenen die uw kleuter zelf aan- en uit kan, zijn zeker aan te raden. Zo kan uw kleuter zich helemaal uitleven tijdens de bewegingsactiviteit.

 

Jarig zijn is een feest!

Op de dag van de verjaardag zetten we de kleuter in het middelpunt van de belangstelling. Voor die gelegenheid wordt de klas mooi versierd en een mooie verjaardagskroon gemaakt. Op deze speciale dag mag de jarige zijn vriendjes verrassen met iets lekkers: een koekje, een wafel, cake, cupcakes of een lekker stuk fruit. We doen geen chocolade, slagroom, glazuur en/of (suiker)snoepjes op de koekjes of cupcakes. De kleuters hebben zelf drank bij, dus daar hoeft de jarige niet voor te zorgen.

Wij vragen ook om geen snoepgoed, geschenkjes of speelgoedjes mee te geven. Indien toch, zien we ons genoodzaakt om dit terug mee te geven. Hoe jammer dit ook is voor uw kind. Voor de kleuters is het samen feest vieren het belangrijkst.

Om het verjaardagsfeest vlot te laten verlopen, is het fijn om de juf enkele dagen vooraf hiervan op de hoogte te brengen. Zo zullen verjaardagen die op dezelfde dag, in het weekend of in de vakantie plaatsvinden, niet samenvallen met de verjaardagen van andere kleuters. Zo kan ieder kind apart genieten van zijn verjaardag.

Uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes, vriendenboekjes en kerstkaarten worden niet uitgedeeld in de klas. Hiermee willen we verdriet en ontgoocheling voorkomen bij kleuters die geen kaartje/uitnodiging krijgen.

 

Betalingen

Abonnementen van kleutertijdschriften zoals dopido, doremi, pompon,… worden niet door de school aangeboden.
Ouders die deze boekjes toch wensen, kunnen een persoonlijk abonnement afsluiten op het thuisadres.
Betalingen van drankbonnetjes, schooluitstappen,… gebeuren via schoolfacturatie, tenzij anders vermeld.
De theatervoorstellingen worden door het schoolbestuur betaald en zijn dus gratis voor jullie kleuter.

 

Oud speelgoed

Wanneer u thuis speelgoed heeft dat u wilt opruimen of niet meer gebruikt, geef ons dan een seintje. Misschien kunnen wij de kinderen op school er nog blij mee maken. Alvast bedankt!

 

Website

Op de website van onze school www.kbaoneeroeteren.be kunnen jullie regelmatig informatie en foto’s bewonderen van activiteiten en uitstappen van onze kleuters.
Hier kan u info terugvinden door te klikken op de foto van onze school.

 

Enkele tips

Koop samen met uw kleuter een schooltas, een brooddoos, een drinkbeker, … die makkelijk te openen zijn. Zo kan uw kleuter de tas, brooddoos, drinkbeker, … zelf openen. Dit geeft hem/haar een goed gevoel.
Koop liever geen trolley. Ze zijn niet praktisch voor de kleuter en ze passen niet in onze rekken!
In de tas zit best iets waarvan u weet dat uw kleuter het lekker vindt (boterham, koek, stuk fruit, drankje). Voorzie alles wat u uw kleuter meegeeft van naam (schooltas, jas, knuffel, brooddoos, drankbeker,…)
Dit is een hele hulp voor de juf en voorkomt zoekacties. Aan de jas maakt u een lusje zodat uw kleuter de jas zelf aan de kapstok kan hangen.

 • Indien uw kleuter nog niet zindelijk is, steekt u ook enkele luiers en vochtige doekjes in de tas.
 • Zorg steeds dat uw kleuter een propere zakdoek heeft in de klas of geef een doos tissues mee.
 • Probeer bij het aankopen van kleding er rekening mee te houden dat uw kleuter ze makkelijk zelf aan- en uit kan doen. Zo ontwikkelen ze een zekere zelfstandigheid.We denken bijvoorbeeld aan wanten in plaats van vingerhandschoenen, jas met rits is handiger dan knopen. Ook riemen en bretellen (die niet nodig zijn) laat u best achterwege. (moeilijk bij toiletmoment, gevaar om ergens achter te blijven hangen,…).
  Zorg ook steeds voor stevige schoenen, slippers zijn niet toegelaten.
 • Bij het begin van het schooljaar ontvangt uw kleuter van de juf een ketting met daaraan kaartjes in verschillende kleuren (naar huis gaan, eetzaal, fiets, robbedoes,…) Hang de kettingen dagelijks om, maak ze niet vast aan de schooltas en stop ze niet in de schooltas. Zo ziet de juf onmiddellijk met welke rij de kleuter naar huis moet. Dit voorkomt twijfel en verwarring. Bovendien bevordert dit de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van uw kleuter.
 • Paraplu’s, zonnebrillen,… hebben we niet nodig op school (tenzij op vraag van de juf). We vragen daarom ook om ze thuis te laten.
 • Kleuters die met de fiets naar school komen, plaatsen hun fiets in het rek aan de muur van de turnzaal. Indien er geen plaats meer is, zet je de fiets tegen de muur. Zorg ervoor dat de kleuters die met de fiets naar school komen, steeds hun fluovest dragen.

We hopen u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven en vertrouwen op een fijne samenwerken. Indien u nog vragen of tips heeft, kan u steeds bij ons terecht.

Wanneer iemand anders uw kleuter naar school brengt, geef deze afspraken dan ook door aan hen.

We maken er samen een fijn schooljaar van!